Go to Top

cCHANGE Challenge: Nimra Batool

Nimra-Batool

Nimra Batool

Min cChallenge: Kildesortere matavfall

Mitt navn er Nimra og jeg bor i Fredrikstad. Jeg er en jente som elsker å drive med politikk og er også derfor naturlig nok veldig samfunnsengasjert! Jeg er medlem av Unge Høyre og ungdomsorganisasjonen Changemaker, noe jeg trives veldig godt med. 

Noen av mine beste egenskaper er nok at jeg er omsorgsfull. Jeg er veldig glad i å hjelpe andre mennesker å være der for de som trenger det. Er det noe jeg ønsker her i verden er det å forandre den! Jeg vil være med å forandre verden og gjøre den til et bedre sted, fordi jeg vet at jeg kan. Små endringer, gjør store forskjeller, og nå er jeg klar for en ny utfordring. 

Del dette

facebook_icontwitter_iconlinkedin_icon

Dag 30: De små endringene

30 dager har gått og utfordringen er over! Dette prosjektet har gått overaskende fort og har vært både morsomt og veldig lærerikt å være med på.

Jeg tror noe av det viktigste jeg har lært av dette prosjektet er at jeg faktisk kan gjøre en forskjell, og det kan hver og en av dere også. Mange tenker ofte at det lille en selv gjør ikke utgjør noe i den store sammenhengen når problemet er så uendelig stort og omfatter hele verden. Men det gjør det faktisk, det hver enkelt av oss gjør er med på å påvirke verden. Sånn synes iallefall jeg at vi alle bør begynne å tenke.

Utfordringen har vært todelt for meg. Punkt 1 var å ikke kaste mat. Dette krevde at jeg spiste opp den maten jeg hadde i matpakken. Hjemme har jeg blitt veldig bevisst på mengden av mat vi faktisk kaster. Det er flere grunner til dette. Vi kjøper for mye mat slik at mange matvarer går ut på dato før de blir spist opp og må derfor kastes. Vi lager også for mye mat til middag og forskyner oss med for mye på tallerkenen slik at dette må kastes. Middagsrester tar vi gjerne vare på men er ikke flinke nok til å spise disse opp de neste dagene og de ender derfor også i søppelbøtta. Jeg vil derfor prøve å jobbe sammen med familien for å begrense mengden mat vi kaster. Det jeg også da ble oppmerksom på er hvor viktig det er å sortere ut matavfallet slik at vi iallefall kan bruke dette til noe nyttig som foreksempel biogass som jo er miljøvennlig eller matjord (kompost).

Punkt 2 var kildesortering. Kildesorteringen har gått veldig bra, og dette er noe vi kommer til å fortsette med fremover. Det tok litt tid å venne seg til å ikke kaste mat i restavfallet og omvendt, men etter noen uhell kom vi på rett spor. Vi har også gått til innkjøp av nye søppelbøtter for å få et mer lettvindt og ryddig sorteringsystem under vasken. Og vi er alle motivert for å fortsette innsatsen for et bedre miljø.

Nimra dag 30

Gjennom denne utfordringen har blitt mer bevisst på små endringer vi alle kan gjør i hverdagen, små endringer som er bra for miljøet og som skaper en bedre hverdag. Dette er endringer som heller ikke krever altfor mye styrke og energi, men når man ser at det gir en effekt får man motivasjon til å gjøre en innsats!

Jeg vil avslutte med å takke for meg og for at jeg fikk være med å delta på dette prosjektet. Det har som sagt vært utrolig lærerikt og eg gleder meg masse til å følge med videre fremover og til å følge nye utfordrere på nyåret. God jul!

Dag 18: Kildesortering på autopilot

I helgen var jeg på besøk hos en venninne, og hun bor faktisk i en kommune hvor de driver med kildesortering av matavfall, slik som jeg var vant til før jeg flyttet! Helgen gikk faktisk veldig bra, denne gangen hadde jeg jo ikke noe annet valg enn å faktisk kaste de forskjellige tingene i riktig bøtte, noe som gjorde utfordringen rimelig grei for meg. Jeg trengte ikke engang tenke på at jeg måtte spise opp maten vi kjøpte på cafè for eksempel, for hvor enn jeg gikk sto det en grønn søppelbøtte markert med ´´matavfall´´ på.

For venninnen min og familien hennes er jo kildesortering av matavfall helt vanlig, så de synes det var rart når jeg iblant måtte tenke meg om før jeg kastet maten i bøtta. De gjør det jo faktisk helt automatisk, mens jeg fortsatt jobber med saken! Uansett så går det mye bedre nå, enn det gjorde de første dagene. Jeg synes det er utrolig morsomt å merke fremgangen og se forskjellen på hvordan det går nå i forhold til hvordan det gikk de første dagene.

nimra dag 18 nr 2

Nimra dag 18

Dag 12: Ekkel lukt og rennende matrester

Dagene går og alle i huset blir alle mer vant med kildesorteringen! Med det mener jeg ikke at vi ikke kaster mat i feil bøtte lenger, for det gjør vi. Jeg mener heller det at vi legger merke til at vi kaster feil og skjønner at vi faktisk må plukke det opp igjen og kaste det i riktig bøtte.

Jeg har også fortalt om utfordringen til flere av vennene mine, slik at de også er bevist på det. Hvor mye de tenker på det selv, vet jeg ikke, men jeg skal love deg at de er flinke til å minne meg på det! Jeg får høre flere ganger om dagen at jeg må huske på å spise opp alt jeg har med meg slik at jeg ikke kaster noe mat. Og er det kildesortering av matavfall der, minner de meg på at jeg i så fall må huske å kaste alt i riktig bøtte. Veldig hyggelig at de er så hjelpsomme altså, men jeg aner at de muligens er litt ironiske også?? Hmm… Men hva skal jeg si? Jeg har jo blitt med på dette prosjektet helt frivillig, så jeg bare nikker med og smiler tilbake.

Det er ikke alltid like moro med kildesortering heller! Når jeg kom hjem i dag måtte jeg vaske søppelbøtten godt med såpe og vann. Det var fullt av ekkelt lukt og rennende matrester, noe som hverken var godt å lukte på eller å se på. Og i og med at det er jeg som har meldt meg på denne utfordringen, var det ikke snakk om at noen andre enn jeg måtte gjøre det, da kan man si at jeg angret litt eller… Men igjen, så er jo dette en utfordring! Derfor tenker jeg at det er helt greit at ting jeg ikke hadde tenkt på at jeg måtte gjøre på forhånd, dukker opp sånn i blant. Det er jo da jeg får smaken på en skikkelig utfordring!  

Dag 6: Ikke lett når jeg er på besøk

Det er ikke like lett og moro er å ta med seg denne utfordringen ut av huset. Ikke alle steder driver med kildesortering av matavfall, noe som kan bli litt vrient. Løsningen min på dette problemet er det at jeg derfor alltid skal spise opp det jeg har med meg, slik at jeg slipper å måtte kaste matrestene i feil bøtte. Dette har funket foreløpig, men kan resultere til at jeg kommer til å bli overmett etter måltidene og legge på meg et par kilo ekstra…

Dag 3: Feil bøtte!

I dag tok jeg frem plasthanskene! Jeg måtte grave i søpla for å få alt i riktig bøtte. Kildesorteringen går fremover, men med det dukker også utfordringene opp. Det er vanskelig å alltid huske at vi nå har fått en ekstra bøtte under vasken, spesielt for minstemann i huset. Bøttene står ikke der vi er vant til og det merkes.

 “Shit, jeg kastet maten i feil bøtte!!”, hørte jeg fra kjøkkenet i går kveld. “Tok du det opp” svarte jeg, og fikk et “selvfølgelig” tilbake. Med det skjønte jeg at vi i hvert fall er på vei i riktig retning, noe som er veldig moro.

Dag 1: Det går som planlagt

Dag en har gått veldig bra og akkurat som planlagt! I dag har jeg gjort klart enda en søppelbøtte i skapet under vasken. Denne bøtten er til kildesortering av matavfall, noe mitt 30 dagers prosjektet går ut på. Jeg har også infomert resten av familien om prosjektet, slik at de også gjør en innsats når det kommer til kildesorteringen. Nå gleder jeg meg til dagene fremover og til å se hvordan dette prosjektet utvikler seg.

Dag 0: Det ekstra lille

Da jeg fikk vite om dette prosjektet var det første jeg tenkte at dette ville jeg være med på, og jeg ville gjøre et endringprosjekt som gikk ut på å kildesortere! Det er først og fremst på grunn av at jeg er samfunnsengasjert og samfunnsbevisst. Jeg er også opptatt av både miljø og klima. Og jeg mener at det at vi i Norge skal kildesortere bør være en selvfølge. Ikke bare restavfall, plast og papir, men også matavfall. Jeg mener at det vi får igjen for å kildesortere er verdt det ekstra lille vi må gi når vi må passe på å kaste mat og plast i riktige bøtter. (Eks. biogass). Jeg har ikke satt noen ekstreme forventninger til dette prosjektet bortsett fra at jeg vil og har bestemt meg for å klare å fullføre det. Jeg er vant med kildesortering fra før. Men etter at jeg flyttet til en ny kommune i sommer, hvor de ikke driver med kildesortering av matavfall har det blitt vanskeligere for meg å henge med også. Jeg har derfor nå på eget initiativ bestemt meg for å ta et kompostkurs, slik at jeg selv kan begynne med kildesortering av matavfall.