Go to Top

cCHANGE Challenge: Will Nicholson

Will-Nicholson

Will Nicholson

Min cChallenge: Halvere bilbruken (fra 150 km til 75 km i uka)

Jeg heter Will Nicholson, er britisk og har bodd i Oslo de siste fire årene. Før det bodde jeg i Frankrike og jeg drev en restaurant i de franske alper. I Norge har jeg jobbet som telemarkskiinstruktør ved Oslo Vinterpark, jeg har eid en “ski-kafe”, og fra tid til annen så arbeider jeg som restaurant kokk i Oslo. Jeg jobber og brenner for bærekraft i matindustrien, både grønne og klimavennlige løsninger.

Gjennom selskapet IntoLife så jobber jeg for å endre måten vi verdsetter mat både ved å hjelpe bedrifter og lokalsamfunn til å redusere miljøbyrden av dietter, redusere matavfall, og til å spise mer mat som er etisk produsert. Jeg spiser ikke kjøtt, kjøper bare ting når jeg trenger det og prøver ellers å være en god gutt. Jeg bor sammen med min hund, og vi trenger begge to timer hver dag i skogen for ikke å bli for urbane.

Del dette

facebook_icontwitter_iconlinkedin_icon

Dag 30+1: Bilen og Mustang

 

Dag 30: Ny utfordring i januar!

Siste dag, ingen bilkjøring. En god måte å avslutte. Og nå har jeg en rutine at jeg kan fortsette. Min utfordring i januar – jeg flytter til en ny leilighet, og finne nye hundeturer “fra huset”, fordi Mustangs “andre hjem” vil være lenger unna. Eller kanskje noen skal gi meg en e-bil til jul! Kanskje ikke.

final km kopi

 

Dag 26-29: Når det unormale blir det normale

45km på 4 dager. Uken før jul = hektisk. Har brukt bilen mer enn vanlig, ikke mye tid denne uken. Men … det føltes mer normalt å ikke bruke bilen! Dette er fremgang!

Dag 24 og 25: Rutiner rutiner rutiner.

Men egentlig, dette er gode rutiner! Helg = fleksibel tid = lang tur i skogen, samt kjøpe mat på vei hjem. Pluss ekstra skogstur på søndag, bare fordi. 25 dager, 252km, gjennomsnittlig 10.08km per dag. På målet. Interessant hvordan jeg bruker rutiner hele tiden på jobb, men det er først nå at jeg begynner med det hjemme. 

Dag 20-23: Transportvalg som påvirker matvaner

Jeg har en rutine nå. Men det er ikke den rutinen jeg planlagt. Når jeg er veldig opptatt, bruker jeg ikke bilen, og hundeturen er “fra huset”. Ingen tid for bilkjøring. Når jeg har mer tid, blir det en godbit å bruke bilen, vi kjører til skogen og det blir tur på både meg og Mustang, og så kjøper vi mat på veien tilbake. Og så, planlegger jeg bedre hva jeg spiser hver uke. Matplanen er enkel: jeg kjøper det jeg trenger og spise alt i løpet av de neste dagene. Hvis noe er gammelt, lage suppe. Så min bilkjøring/hundetur rutine har nå laget en ny
matpolitikk hjemme! (og jeg er en kokk …)

Dag 19: Livet er godt

Kald dag, solen skinner, bilfri. Livet er godt!

Dag 16-18: Det er helg!

Helg. Men det er desember, så jeg hadde arbeid å gjøre, og vi hadde km i banken, så vi brukte dem. Det ble en favoritt hundetur i Sørkedalen, og også brukt jeg bilen for å hjelpe en venn. 200km på 18 dager. Mitt mål for 18 dager skulle være 192km, så for første gang, har jeg “km gjeld”! Men vi hadde en flott hundetur…

Når jeg tenker meg om… de siste 3 ukene har jeg bare brukt bilen min for:
1. hundeturer
2. resirkulering
3. hjelpe noen venner med ting

Mange mennesker gjøre det samme – de trenger ikke bilen hver dag, men av og til. Min far og hans venner deler en tilhenger. Betyr det at vi også kan dele biler? Men det er kanskje vanskelig å dele ting om man ikke kjenner hverandre? Så må vi kjenner hverandre!

Dag 15: Hvorfor har vi bil?

Bilfri! Mustang er ikke hjemme i dag så ikke noe behov for å bruke bilen. Refleksjon for dagen – hva er de viktigste grunnene til at vi har biler? Hvor mange av disse kan vi fjerne ved å endre hvordan vi lever? Jeg er heldig fordi jeg kan jobbe på kveldstid, og kan da heller ta en tur med hunden i dagslys. Men hva om jeg hadde en jobb der jeg måtte kjøre? Tror ikke det er aktuelt nå!  

Dag 14: Vi sparer til helgen!

12km i bilen i dag. Noen dager blir det bare slik. Gjennomsnittet er under 9km per dag, så kanskje vi kan spare noen km for en STOR tur i helgen!

Dag 13: Mulig at Mustang er sur

Bilfri. Men ikke en god hundetur i dag. Beklager Mustang. Noen ganger trenger vi flere timer i døgnet.. En venn fortalte meg at de trodde det er staten eller “big business” som har ansvar for å løse klimaproblemet. Jeg er uenig, og jeg tror vårt samfunn noen ganger ikke ønsker å ta individuelt ansvar. Har vi blitt egoistiske?

Dag 12: Skal vi dele?

Tilbake til rutinen med bussene. 0km i bilen i dag. Spurte folk hva de mener om denne Challenge. En “grønn” sa “But you can adapt to life without a car”. En annen (ikke så grønn) sa “But our society is built around using cars”. Jeg tror sannheten er i midten – vi trenger systemer som reduserer behovet for biler, men trenger også å akseptere at folk har behov for personlig transport. Burde vi dele e-biler?  Hvem ønsker å dele en e-bil med meg og Mustang? ;-)

Dager 9-11: Ups der gikk 2/3 av kjørebudsjettet!

Trenger bilen for to ting: til dyreklinikken, og til gjenbruksstasjonen (ironisk?). Og dette brukte over 50km! 2/3 budsjettet for en hel uke… Ikke sikker på hvordan jeg kan løse dette, fordi det egentlig er vanskelig å løse uten bil. Trenger et par bilfrie dager nå.

Dag 8: Spread the Word!

Glemme Bilfri Onsdag, dette er Bilfri Tordag! Og en venn har lest om cChange Challenge, og har bestemt seg for å prøve å redusere sin bilkjøring også. Så kanskje vi kan påvirke hverandre og få de store endringene? Kanskje, ja. OBS – i morgen, må jeg ta Mustang til dyreklinikken. Dette betyr at jeg trenger bilen, ikke noe valg. Glad jeg sparte noen km.

Dag 7: Bilfri onsdag

Fint vær – ikke regn! Det føles godt å ikke bruke bilen. Kanskje dette er løsningen – å ha 3 dager per uke hvor jeg nekter å kjøre bil. Det begynner å bli mer av en rutine nå. Beregnet at 75 km mindre kjøring hver uke resultatene i en karbonbesparelse på nesten 800 kg per år. Omtrent det samme som 40 kilo storfekjøtt. Føler meg ganske stolt (av meg og Mustang!). 7 dager, 55.2 km, 7.9 km/dag. Men, har ikke hatt nok turer i skogen, tror jeg.

Dag 6:  Km i banken

Veldig opptatt i dag, og hentet Mustang fra hans “andre hjem”. Det var mørkt, det var kaldt, jeg hadde noen “km i banken”, så jeg kjørte bilen. Når du er opptatt, er det lett å falle inn i gamle vaner. Men total 52.2km, gjennomsnittlig 9.2, det er ikke så dårlig. Skal ikke bruke bilen i morgen, må spare noen km til helgen (har ting som må på gjennbruksstasjonen).

Will day6 kopi

 

Dag 5: Mandag ble det mye bil!

Mandagsrush! Brukte bilen for en hundetur i dag fordi jeg ønsket å finne ut hvor langt det er til “verdens beste hundetur” (ifølge Mustang). 18km retur. Det regnet senere, så da ble det til at jeg også kjørte bilen til butikken. Føler meg litt skyldig nå!

Dag 4: Hvorfor er vi ikke i bilen?

Gikk til butikker, som ble en tur for hunden.  Så var det tid for å eksprimentere… t-bane med hunden, tur gjennom Skøyen (så vakker!), en tur på Bygdøy. Samme på returen. God tur, men hunden liker ikke t-bane eller buss. Livet er et kompromiss. 4 dager, 11 km i bilen, gjennomsnittlig 2.75 km per dag! Men i helgen er den enkle delen… mandager – torsdager er det mer komplisert tror jeg.

dog tbane kopi

 

Dag 3: Det blir mye det samme

Buss, hunde tur, deretter inn i byen for et møte. Buss, hundetur, hjemme. Ingen bilbruk i dag! Men … jeg og hunden har tatt den samme turen to dager nå. I morgen skal jeg eksprimentere litt!

Dag 2: Null bil

Jobbet hjemmefra, så hadde tid for buss. Ingen bilbruk i dag!

Dag 1: Get Your Motor Running!

Jeg vil lese av kilometermåleren i bilen, og sette på telleren, som bevis. Ikke juks! Jeg hadde planlagt å ta bussen for å hente Mustang og så at vi kunne gå hjem. Men jeg kom sent hjem, og dermed ble det bilen. Men vi hadde en liten luftetur Mustang og jeg på veien hjem.Det ble 11 km i bil. Men hver dag, dette er ikke en løsning…

Will Dag1 kopi

 

Dag 0: These Boots Were Made For Walking

Jeg har en bil. Jeg har en hund som heter Mustang. Vi liker å gå turer. Men … de beste turer er 15 km retur, og krever minst to busser (40 minutter en vei). Eller 10 minutter i bil. Dessuten bor Mustang med meg noen ganger, og med en venn noen ganger. Så jeg henter ham opp fra huset hennes noen ganger også (11km retur). I gjennomsnitt kjører jeg 150km i uken, men jeg ønsker å få dette ned til 75, uten at Mustang går glipp av sine favoritt turer. Og jeg er en opptatt mann, og dermed er bilen alltid det enkleste alternativet.

Dyrvelferd
75 km / 7 dager = 10.7 km per dag.. Ummmm…..

Will Nicholsen (2) kopi