Dag 30: En oppsummering
30 dager har gått, cChallenge er over for meg og min familie, og det er på sin plass med en oppsummering av prosjektet. Målet vårt for disse dagene har vært å handle og spise økologisk mat, så langt som praktisk mulig i Frederikstad, samt å ha én vegetarmiddag for hele familien hver uke. Disse to tingene skal være med på å gjøre våre matvaner mer bærekraftige og miljøvennlige – også etter at dette prosjektet er over!
Alt i alt har det vært et supert prosjekt å få lov til å delta i. Vi har vært nødt til å røske opp i noen gamle matvaner, noe som igjen har ført til at vi har spist mye god mat! Vegetarmiddager en gang i uka er ikke noe problem. Nam-nam! Vi har lært mye om økologisk mat og matproduksjon, og blitt mer overbeviste om at dette er fornuftig å satse på både for enkeltmenneskets helse og for miljøet vårt. Vi har havnet i interessante samtaler med andre. Vi har, forhåpentligvis, overført noen gode vaner til barna våre. Vi har blitt mer bevisste forbrukere, og har også fått større bevissthet om vårt matforbruk. Dette har f.eks. gjort at vi har blitt enda flinkere til å bruke opp restene, planlegge middager og kaste så lite som mulig. Når det gjelder månedens matbudsjett, så er det litt høyere enn februar i fjor, men ikke veldig mye. Økologisk mat er stort sett dyrere, men dette gjør jo også at man bruker opp det man kjøper! Dessuten har vegetarmiddagene, og det at vi generelt har spist mindre kjøtt, også senket kostnadene.
Når jeg tenker tilbake på de fire ukene som har gått, så får jeg litt assosiasjoner til slankekurer. Hvis noen av dere har prøvd noen sånne noen gang… Og det er kanskje ikke så rart, for det er jo tross alt en livsstilsendring vi har vært igjennom!
Kort oppsummert (fra mors perspektiv):
UKE 1: Klar- ferdig – gå: Hurra! Dette skal jeg virkelig gjøre 100%. Jeg skal ikke la et uøkologisk grønnkålblad passere mine lepper en eneste gang. Alt skal være økologisk og jeg kjører gjerne fra butikk til butikk til butikk for å få det jeg trenger.
UKE 2: Jadda, dette går fint. Litt frustrerende å måtte handle i butikk etter butikk etter butikk for å få de varene jeg trenger, men greit nok. Grønnkål og yoghurt ble uøkologisk denne uka (+ mannens øl og litt andre småsaker, da)
UKE 3: Iiiiik! Hotellbesøk og vinterferie. Nei, dette blir vanskelig. Er det egentlig mulig i det hele tatt? Jeg savner vareutvalget mitt! Oster, yoghurter, mango, bringebær…og skinke! Hold on, be strong.
UKE 4: OK, ta det med ro. Nå begynner vi å lande. La oss tenke over saken: Du har gjort mange gode endringer, som ikke engang har vært spesielt vanskelige å gjøre. Samtidig har det vært utfordringer når det gjelder vareutvalg og å få alt du trenger i samme butikk. Et hektisk familieliv, der alle har ulike ønsker og behov i matveien, lar seg ikke kombinere med UKE 1’s frenetiske butikkbesøk. Vi får gjøre så godt vi kan! Vi ønsker tross alt å omgjøre denne challengen til en bærekraftig (!) vane i vår familie.
Konklusjonen på prosjektet er:
a) Vi har funnet en butikk i vårt nærområde som har et relativt godt utvalg av øko-varer. Der skal vi fortsette å gjøre ukeshandelen, slik at i alle fall grunnlaget for ukas mat er øko-god.
b) Når det er mulig å velge en økologisk variant (samme hvilken butikk), så gjør vi det!
c) Vi må bli flinkere til å spørre etter varer i butikken, for da kanskje de tar dem inn.
d) Selv om vi ikke har blitt 100% økologiske, så har vi helt sikkert firedoblet vårt forbruk av økologiske varer i forhold til utgangspunktet vårt. Og dette er endringer vi fint kan leve med. Og ønsker å fortsette å leve med.
e) Vegetarmiddag én gang i uka går veldig bra!
På lørdag skal vi, som nevnt tidligere, ha en skikkelig økologisk fest. Det skal bli et feiende flott punktum for cChallenge, men ikke noen avslutning av de gode vanene vi har fått i løpet av den siste måneden. Jeg ønsker at barna mine skal overta en mer miljøvennlig verden, og dette er ett av de små bidragene vi kan gjøre.
Som jeg også har sagt før, så tror jeg det må være et fint samspill mellom samfunn og individ for å få til endringer her i verden. Jeg kan ikke gjøre alt, men jeg kan heller ikke sitte og vente på at «samfunnet» gjør alt for meg. For å snu litt på Armstrongs berømte månelandingsord, så tenker jeg at det å løse jordas miljøproblemer helt klart er «one giant leap for mankind», men det starter med “one small step» fra hver av oss!
Dag 29: Uka som gikk
I dag er nest siste dag av cChallenge og prosjekt «Mer bærekraftige matvaner i familien». En skikkelig oppsummering av hele prosjektperioden kommer i morgen, men her følger en liten oppsummering av uka som gikk.
I korte trekk:
1. Ukas økologiske vegetarmiddag ble gjennomført: Indisk wok med kokosmelk.
2. To-dagers kurs på hotell i Strømstad ble minimalt økologisk. Alternativet var å leve på lettmelk og sukker… Det var stort sett det tilbudet de hadde på hotellet, og det var vanskelig å holde seg unna den bugnende buffeten og treretters middagen på kvelden, til fordel for disse to tingene. Ikke fullt så imponert over svenskene denne gang, altså.
3. Utdrikningslaget jeg var i på lørdag ble (bittelitt) økologisk, ettersom jeg tok med meg mine økologiske folköl fra Gøteborgturen vår + en pose økologiske peanøtter. Men også denne dagen var det andre uøkologiske ting som fristet.
4. Fikk levert økologiske egg på døra. Levert fra et vennepar som bor i området og som har noen høner i hagen!
5. Fikk handlet min økologiske ukeshandel på Meny (men glemte de forbask… flergangsposene jeg har kjøpt så mange av!)
6. I går kveld gjorde jeg klart denne ukas vegetar. I dag blir det nemlig vegetarlasagne. Bakte dessuten knekkebrød og lagde sjokokulene som jeg har skrevet om før. Ganske fornøyd med husmorgjerningen og med bruk av økologiske matvarer!
7. OG: (Det som kanskje gjør meg mest fornøyd med uka som gikk) Vi har planlagt en storslått økologisk avslutning på prosjektet! Neste uke inviterer vi nemlig 17 stk til viltaften med innleid kokk hjemme hos oss. Dette har vært planlagt lenge, og viltkjøttet (i ytterste grad økologisk!) er stort sett anskaffet av mannens jaktlag, MEN nå blir temaet for hele kvelden økologisk og/ eller kortreist mat. Kokken har fått beskjed om å handle økologisk/ kortreist så godt det lar seg gjøre til de tre rettene. Dessuten har jeg vært på vinmonopolet og sjekket at utvalget av både bobler, hvitvin og rødvin er ganske stort, så vi får også drikke som passer til maten OG er økologisk. Dette gleder vi oss veldig til, og tenker blir et fint punktum for prosjektet.
Dag 23: Håp og uvante smaker
Kort innpå med oppskriften til ukas vegetar: Indisk wok med kokosmelk. Jeg plusset på litt østerssopp og en dæsj med curry paste også. Aldeles fortreffelig for min del, men litt varierende mottagelser ellers i familien. Tror noen må øve seg litt mer på uvante smaker.
Ellers ser vi at vi stadig havner i samtale med fler og fler om økologisk mat, og oppdager oftere og oftere at folk er opptatt av temaet. Vi måtte le da en venn av oss postet et bilde av en potetgullpose fra Icas IHeavy black heart️Eco og skrev: “Det er håp allikevel, Svenn (altså samboeren min), fant eco-pottis i nabolandet!” Han og familien hadde vært i Sverige og handlet, så frykten hans om at øko = bare grønt, ble heldigvis gjort til skamme.
Dag 21: Tilbake på rett spor
I dag er siste dag i vinterferien og tredje uke av cChallenge nærmer seg slutten. Denne uka har jeg erfart at når dagene blir litt utenom det vanlige, på grunn av gjøremål, aktiviteter og ferie, blir de økologiske brillene også noe duggete og utydelige. Øko-valgene har glimret litt med sitt fravær, med andre ord. Jeg fikk for eksempel ikke handlet den vanlige ukeshandelen, og når det bare blir «klatt-på-klatt nødhandling» er det vanskelig å ta gode, økologiske valg. Men jeg har fått pusset øko-glassene litt innimellom, altså, og vi gjennomførte ukas vegetar med stil. Denne gang ble det hjemmelaget pizza med nydelig tomatsaus, spinat, portobellosopp og deilig salat ved siden av. Alt, bortsett fra osten (som var rester fra fryseren), var økologisk. Suksess! Oppskriften har jeg fått fra en sambygding som også er opptatt av økologi. Jeg har etter hvert funnet ut at det er en del av oss her i Torsnes. Og da en ansatt i barnehagen til sønnen min sendte meg melding med en fiskegratengsoppskrift, og sa at denne skulle hun lage til barnehagebarna, med bare øko-ingredienser, måtte jeg smile bredt. Hun har fått med seg challengen min, og jeg synes det var veldig gøy at hun tok seg bryet med å sende den meldingen. Det inspirerer og viser at vi kan gi hverandre gode ideer.
Et par av vinterferiedagene brukte vi i Gøteborg på en liten mini-familieferie. Etter å ha tilbragt en lang dag på Universum i selskap med dyr, fisker, astronauter, tekniske duppeditter, mammuter og jeg vet ikke hva, skulle tulla og jeg stikke innom en nærbutikk for å handle litt. I den lille sjappa tok vi på oss øko-brillene begge to, bare for moro skyld. Jammen fant vi ikke både den ene og den andre økologiske matvaren. På restaurant ble far og jeg anbefalt en økologisk rødvin. I kafeen på Universeum solgte de økologiske pannekaker. Og på vei hjem stoppet vi på et kjøpesenter i Tanum med en stor Coop Extra-butikk der det bugnet av økologiske varer. Det fikk meg til å tenke at svenskene nok er mye bedre på økologisk mat enn det vi nordmenn er. Er det mulig at det ikke alltid er typisk norsk å være god!? Et vennepar av oss som bor i Sverige, han er norsk og hun svensk, sier at det er i Norge nå, slik det var i Sverige for en 7-8 år siden. Denne svensk-norske familien bor i en liten by langs svenskekysten, som stort sett ligger i dvale om vinteren, men vår svenske venninne sier at hun lett kan handle økologisk opptil 90% av ukeshandelen i den lokale Konsum-butikken. Det får meg til, nok en gang, å fundere på dette med tilbud og etterspørsel. Butikker må ta inn økologiske varer, og så må jeg velge å kjøpe disse varene når jeg handler. Velger jeg å gjøre det, og i tillegg etterspørre mer/ andre ting, så vil butikken kanskje kjøpe inn, jeg får mer å velge mellom og så videre og så videre. For å få til forandring her i verden, tror jeg det må være et fint samspill mellom individ og samfunn, mellom det lille og det store.
På bildet ser dere inn i ei tid der alt var økologisk, men også iskaldt! Det er nemlig fra istidsutstillingen på Universeum. Legg spesielt merke til de matchende teppene vi fikk låne, for å gli i ett med mammuter og sabeltann-tigre… og fordi utstillingen var utendørs.
PS: Vi er tilbake på rett spor og klare for den siste uka av challengen. Økologisk ukehandel ble unnagjort på lørdag. Ukas største utfordring er nok at mor skal på arbeidsseminar i to dager på hotell…
Dag 15: Halvveis
To uker har gått og vi er halvveis i øko-utfordringen. Jeg merker at barna har fått med seg litt av hvert, for på lørdagens handletur speidet tulla etter «merket», altså Debios, så ofte hun kunne, mens lillebror jublet høyt da han så at både eplejusen og gulosten på frokostbordet var «kologiske». Det har ikke vært helt enkelt å forklare for dem hva prosjektet går ut på, for hvordan forklarer man økologiske matvalg til en 7- og 4-åring? Det vi har sagt er at økologisk mat er litt snillere mot naturen og litt bedre for kroppen vår.
Denne helga inviterte vi mor og svigers til lørdagsmiddag. Samboeren disket opp med skogsduebryst som vi hadde i fryseren, fra fjorårets jakttur. Sammen med selvplukket traktekantarell, økologiske grønnsaker og øko-rødvin, fikk vi nok en gang et nydelig fulløkologisk måltid. At vi skal satse mer på viltkjøtt og selvfisket fisk er noe mannen i huset er veldig enig i, fordi det betyr flere jaktturer og en ny fiskestang (visstnok helt nødvendig). Vi har til og med googlet oss opp på matsopper og er enige om å bli flinkere til å plukke både sopp og bær til høsten. Og når vi er så heldige at vi bor landlig til, med havet rett i nærheten, så skulle det kanskje bare mangle at vi ikke tar for oss av det naturen kan by på.
Ellers legger jeg ved et par bildebevis på at jeg har folk i mitt nærmiljø som inspirerer meg (jf. frøsortimentet), og jeg tror jammen jeg er med på å inspirere andre også! Begge deler er veldig gøy.
Dag 12: Litt hjertesukk og litt glede
Da jeg tok ukeshandelen forrige uke var jeg innom fire ulike butikker for å sondere øko-terrenget. Forrige uke var dét ganske gøy. Denne uka: Ikke så gøy. Onsdag handlet jeg endel i én butikk, men fordi butikkene har så ulikt sortiment, skjønte jeg at jeg ble nødt til å dra et annet sted dagen etter. I går, etter en lang, litt slitsom arbeidsdag og mens jeg var sulten som fy, måtte jeg altså innom en annen butikk i byen. Sult + meg er ikke lik bra. Jeg stresset inn på parkeringen, glemte handlenettene i bilen, endte opp med å glemme det jeg skulle ha, tok med noe vi egentlig ikke trengte, OG det jeg trodde vi hadde hjemme viste det seg at vi ikke hadde allikevel. Poteter, for eksempel. Dermed blir jeg nødt til å ta nok en handel, kanskje allerede i morgen.
Dette forteller meg med all tydelighet at tilbud og sortiment må på plass, hvis folk skal «gidde» å handle økologisk. Og det skjer ikke før noen begynner å handle og etterspørre varer, selvsagt. Jeg trøster meg selv med dét, og har bestemt at neste gang må jeg spørre de i butikken om de ikke kan se å få inn litt av dette eller hint, for jeg har veldig lyst til å handle alt på ETT sted! Jeg blir en trofast kunde i den butikken som kan gi meg alt jeg trenger av økologiske varer. Jeg lover.
Det var hjertesukket.
Gleden var å oppdage at jeg har fått en ny «twitter-venn», som også er deltaker i dette prosjektet, nemlig Kjersti G. Andersen. Hun hadde prøvd ut Sheperd’s Pie-oppskriften jeg la ut, og vi ble enige om at det som er bra med dette prosjektet er at vi kan inspirere hverandre på mange vis! Hvis du trenger noe godt til kaffen i helga, Kjersti (eller noen andre), så er disse sjokoladekulene E-N-O-R-M-T gode! ;).
Dag 10: Om rester og halvvegetarianere
I dag er vi så heldige at mormor kommer hjem til oss og lager grønnsakssuppe. Ukas familievegetar blir nemlig god, gammeldags (og økologisk) grønnsakssuppe med hjemmebakte polarbrød. Kjenner jeg mormor rett, er det nok muligheter for ei pannekake eller to til dessert også. Dette blir familiens første vegetarmiddag denne uka, men faktisk min tredje… Jeg ble nesten overrasket selv i morges da jeg tenkte over ukas middager så langt. Mandag hadde vi en skikkelig restemiddag. Jeg spiste vegetarlasagne, som jeg hadde i fryseren, mens mann og barn spiste litt ymse rester fra søndagsmiddagen, ispedd ei pølse eller to og litt makaroni. Restene av makaronien ble med til tirsdagens salat-matpakke. I går var jeg og ungene alene til middag og vi lagde pasta med «kjøttboller». (Oppskrift fra veganmisjonen.no: http://www.veganmisjonen.com/2014/03/oppskrift-bnneboller-tomatsaus.html .) Resten av «kjøttbollene» er med meg i dagens matpakke, og etterpå blir det altså grønnsakssuppe. Jeg har rett og slett vært vegetarianer en halv ukes tid, uten at jeg har tenkt over det. Men for meg, som er veldig glad i mat med farger, så er det ikke noe problem, snarere tvert imot!
En annen heldig «bieffekt» med dette prosjektet er at jeg blir stadig mer bevisst på å bruke opp alle rester, og jeg har planlagt i enda større grad hva vi skal spise når. Det gir faktisk en ganske tilfredsstillende følelse å klare å bruke det man har. Økologisk mat er i stort sett dyrere enn konvensjonell mat, men det er nesten litt fint, fordi man blir mer bevisst. Både når det gjelder å bruke opp maten fordi man jo ikke ønsker å kaste penger ut av vinduet (eller rettere sagt i søpla), men også fordi det selvfølgelig er mest miljøvennlig og, ikke minst, etisk sett viktig å spise den maten man kjøper.
Dag 7: En spennende uke
Det er søndag kveld og den første uka av cChallenge er over. Det har vært en spennende uke, særlig fordi jeg ser at jeg allerede har blitt en mye mer bevisst matvareforbruker. Fra å ha kanskje 20% økologiske varer i kjøleskapet, er vi nok oppe i nærmere 60-70% nå. Det som ikke er økologisk, er enten varer vi hadde fra før prosjektet startet, eller varer der jeg ikke har fått tak i en økologisk variant (selv om det kanskje hadde vært mulig i en eller annen butikk). Dessuten er det flere familiemedlemmer som har noen favoritter de ikke klarer å gi slipp på (ennå).
I helgen har vi voksne levd svært godt på blant annet økologisk svinekjøtt og økologisk rødvin. Mannens ølboks var grønn, dog ikke av det økologiske slaget, da dette ikke falt helt i smak. Påsan fikk øko-godis, og det var et nostalgisk øyeblikk for mor da vi poppet øko-popkorn i kjele. Selvfølgelig klarte vi ikke å unngå fristelsen det er å gløtte litt på lokket underveis…
Det har også vært interessant å få reaksjoner fra de rundt oss. De fleste heier eller blir nysgjerrige på økomat selv, men et av spørsmålene som har dukket opp har også vært: “Hvorforvelge økologisk? Det er jo både dyrere og vanskeligere å få tak i, og utgjør det egentlig så stor forskjell?” Slike spørsmål liker jeg, både fordi jeg tenker at det er viktig med kritisk tenkning, men også fordi jeg har merket at jeg faktisk manglet flere håndfaste argumenter utover slike som at «jeg tror det er bra for miljøet», eller at “folk jeg stoler på sier at det er lurt” eller “det er fordi jeg har lest om det”. En del av tiden denne uka har derfor gått med på å lese meg opp på emnet. Jeg er i tillegg så heldig stilt at flere i min omgangskrets, på jobb og privat, har mye mer enn min gjennomsnittskunnskap om emnet, slik at de har kunnet fylle på med gode argumenter. Jeg har til og med skummet meg gjennom innledningen til “Mattilsynets Veileder A“, og jeg synes at idébakgrunnen og målsetningene er gode argument i seg selv. Eller hva?
2.1 Idébakgrunn
Økologisk landbruk bygger på et helhetssyn som omfatter de økologiske, økonomiske og sosiale sidene ved landbruksproduksjonen, både i lokalt og globalt perspektiv. I det økologiske landbruket betraktes naturen som en helhet. Mennesket har et moralsk ansvar for å drive landbruket slik at kulturlandskapet utgjør en positiv del av naturen.
2.2 Målsetning
Viktige målsetninger for økologisk landbruk er å:
- produsere matvarer med høy kvalitet, i tilstrekkelige mengder og rettferdig fordelt.
- forvalte naturressursene slik at skadelige virkninger på miljøet unngås, og dermed sikre jordens fruktbarhet på lang sikt.
- sikre genetisk mangfold og artsrikdom.
- skape et miljø som tilgodeser husdyrenes naturlige atferd og behov.
- sikre mest mulig resirkulering av næringsstoffer.
- understøtte god kontakt mellom landbruket og samfunnet ellers.
- arbeide for at økologisk landbruk skal gi grunnlag for en trygg økonomi for utøverne.
Hvis flere føler seg sultne på informasjon kan f.eks. Debio eller Oikos være gode startsider.
Dag 5: Ut på tur!
På tur til Oslo for å gå på kurs først og se Hamlet etterpå! Jammen er det mulig å velge økologisk på Narvesen også. Og jammen havnet vi tilfeldigvis på en svært så økologisk indisk restaurant. Nanbrød smurt med Rørossmør, til og med. Veldig (!) god mat. Nam!
Føles som om jeg har fått på meg øko- brillene de siste dagene, og synes det er artig å oppdage alt som finnes der ute.
Dag 4: Vesla, Påsan, far og mor!
Torsdag ble denne ukas vegetarmiddag servert! I tillegg til å leve på øko-mat, har jeg jo også et mål om minst én kjøttfri familiemiddag i uka. Vegetardagen er nok det min kjære er mest skeptisk til i dette prosjektet, både fordi han er veldig glad i kjøtt, men også fordi han er redd for ikke å bli mett nok. Og med såpass fysisk tunge arbeidsdager som han ofte har, kan jeg forstå akkurat dét.
For at dette skulle bli en suksess måtte jeg derfor tenke litt taktisk. Litt god, gammeldags kvinnelist, rett og slett. Dessuten ønsket jeg noe som også barna kunne oppleve som godt og mettende. Etter å ha googlet litt rundt, fant jeg denne vegetariske Sheperd’s Pie- oppskriften. “Paien” har litt for enhver smak: Gode grønnsaker i bunnen og potetmos på toppen. I tillegg gratinerte jeg den med vanlig gulost. Prikken over i-en, som ga en aldeles nydelig smak, var de selvplukkede traktekantarellene mannen hadde plukket på jakttur i høst.
Dommen ble som følger:
– Mor i huset: Namnamnamnamnam! Veldig godt. Kjempemett.
– Far i huset: Forsynte seg opptil flere ganger! God og mett. God smak (“Ja, dette var jo bra, det.”).
– Vesla: Topp-lagene var veldig gode! Utfordret seg selv, og overrasket resten av familien, med å smake på opptil flere kidneybønner! – – Plusset dessuten på et rundtstykke med smør og erter
– Påsan: Ganske så namnam. Toppen var nok best, men en del av grønnsaksfyllet forsvant også. (“Men ikke de brune der, da, mamma!”)
Alt i alt: En oppskrift vi kommer til å bruke flere ganger!
Mission accomplished.
Dag 3: Ukehandelen er gjort!
Etter å ha vært innom én økologisk spesialisthandel, én helsekostbutikk og to dagligvarebutikker (de fleste i gangavstand til hverandre), har jeg skjønt at man får tak i MANGE økologiske varer i Fredrikstad. Ulempen er at de ulike butikkene har ulike vareslag, eller er utsolgte, slik at man ikke får alt på ett sted. Måtte f.eks kjøre til Meny på veien hjem for å få tak i økomelk. Likevel: Spesielt fornøyd med økologisk svinekjøtt, øl og tyttebærsyltetøy. Det gjør mannen i huset enda mer vennlig innstilt til prosjektet! På bildene under kan du se de økologiske vs. ikke-økologiske varer fra ukeshandelen.
Dag 0: Vi tar tak i matvanene våre!
Innarbeide mer bærekraftige matvaner i vår familie! Vi er en familie på to voksne og to barn, som bor i Fredrikstad. Vi skal leve på økologisk mat, så langt som mulig, og ha en vegetarmiddag i uken. Hvor lett/ vanskelig blir dette å gjennomføre?