Go to Top

cCHANGE Challenge: Stine Malin Brynildsen

Stine Malin Brynildsen

Min cChallenge: Innarbeide mer bærekraftige matvaner i familien.

Stine Brynildsen, 35 √•r. Mor til to sm√• barn p√• 7 og 4 1/2 √•r. Har samboer og jobber som l√¶rer p√• en videreg√•ende skole i Fredrikstad. Vi er en helt vanlig familie, som ikke er spesielt milj√łvennlige, men som pr√łver √• ta noen bevisste milj√łvalg innimellom.

Del dette

facebook_icontwitter_iconlinkedin_icon

Dag 30: En oppsummering

30 dager har g√•tt, cChallenge er over for meg og min familie, og det er p√• sin plass med en oppsummering av prosjektet. M√•let v√•rt for disse dagene har v√¶rt √• handle og spise √łkologisk mat, s√• langt som praktisk mulig i Frederikstad, samt √• ha √©n vegetarmiddag for hele familien hver uke. Disse to tingene skal v√¶re med p√• √• gj√łre v√•re matvaner mer b√¶rekraftige og milj√łvennlige – ogs√• etter at dette prosjektet er over!

Alt i alt har det v√¶rt et supert prosjekt √• f√• lov til √• delta i. Vi har v√¶rt n√łdt til √• r√łske opp i noen gamle matvaner, noe som igjen har f√łrt til at vi har spist mye god mat! Vegetarmiddager en gang i uka er ikke noe problem. Nam-nam! Vi har l√¶rt mye om √łkologisk mat og matproduksjon, og blitt mer overbeviste om at dette er fornuftig √• satse p√• b√•de for enkeltmenneskets helse og for milj√łet v√•rt. Vi har havnet i interessante samtaler med andre. Vi har, forh√•pentligvis, overf√łrt noen gode vaner til barna v√•re. Vi har blitt mer bevisste forbrukere, og har ogs√• f√•tt st√łrre bevissthet om v√•rt matforbruk. Dette har f.eks. gjort at vi har blitt enda flinkere til √• bruke opp restene, planlegge middager og kaste s√• lite som mulig. N√•r det gjelder m√•nedens matbudsjett, s√• er det litt h√łyere enn februar i fjor, men ikke veldig mye. √ėkologisk mat er stort sett dyrere, men dette gj√łr jo ogs√• at man bruker opp det man kj√łper! Dessuten har vegetarmiddagene, og det at vi generelt har spist mindre kj√łtt, ogs√• senket kostnadene.

N√•r jeg tenker tilbake p√• de fire ukene som har g√•tt, s√• f√•r jeg litt assosiasjoner til slankekurer. Hvis noen av dere har pr√łvd noen s√•nne noen gang… Og det er kanskje ikke s√• rart, for det er jo tross alt en livsstilsendring vi har v√¶rt igjennom!

Kort oppsummert (fra mors perspektiv):

UKE 1: Klar- ferdig – g√•: Hurra! Dette skal jeg virkelig gj√łre 100%. Jeg skal ikke la et u√łkologisk gr√łnnk√•lblad passere mine lepper en eneste gang. Alt skal v√¶re √łkologisk og jeg kj√łrer gjerne fra butikk til butikk til butikk for √• f√• det jeg trenger.

UKE 2: Jadda, dette g√•r fint. Litt frustrerende √• m√•tte handle i butikk etter butikk etter butikk for √• f√• de varene jeg trenger, men greit nok. Gr√łnnk√•l og yoghurt ble u√łkologisk denne uka (+ mannens √łl og litt andre sm√•saker, da)

UKE 3: Iiiiik! Hotellbes√łk og vinterferie. Nei, dette blir vanskelig. Er det egentlig mulig i det hele tatt? Jeg savner vareutvalget mitt! Oster, yoghurter, mango, bringeb√¶r‚Ķog skinke! Hold on, be strong.

UKE 4: OK, ta det med ro. N√• begynner vi √• lande. La oss tenke over saken: Du har gjort mange gode endringer, som ikke engang har v√¶rt spesielt vanskelige √• gj√łre. Samtidig har det v√¶rt utfordringer n√•r det gjelder vareutvalg og √• f√• alt du trenger i samme butikk. Et hektisk familieliv, der alle har ulike √łnsker og behov i matveien, lar seg ikke kombinere med UKE 1‚Äôs frenetiske butikkbes√łk. Vi f√•r gj√łre s√• godt vi kan! Vi √łnsker tross alt √• omgj√łre denne challengen til en b√¶rekraftig (!) vane i v√•r familie.

Konklusjonen på prosjektet er:
a) Vi har funnet en butikk i v√•rt n√¶romr√•de som har et relativt godt utvalg av √łko-varer. Der skal vi fortsette √• gj√łre ukeshandelen, slik at i alle fall grunnlaget for ukas mat er √łko-god.
b) N√•r det er mulig √• velge en √łkologisk variant (samme hvilken butikk), s√• gj√łr vi det!
c) Vi m√• bli flinkere til √• sp√łrre etter varer i butikken, for da kanskje de tar dem inn.
d) Selv om vi ikke har blitt 100% √łkologiske, s√• har vi helt sikkert firedoblet v√•rt forbruk av √łkologiske varer i forhold til utgangspunktet v√•rt. Og dette er endringer vi fint kan leve med. Og √łnsker √• fortsette √• leve med.
e) Vegetarmiddag én gang i uka går veldig bra!

P√• l√łrdag skal vi, som nevnt tidligere, ha en skikkelig √łkologisk fest. Det skal bli et feiende flott punktum for cChallenge, men ikke noen avslutning av de gode vanene vi har f√•tt i l√łpet av den siste m√•neden. Jeg √łnsker at barna mine skal overta en mer milj√łvennlig verden, og dette er ett av de sm√• bidragene vi kan gj√łre.

Som jeg ogs√• har sagt f√łr, s√• tror jeg det m√• v√¶re et fint samspill mellom samfunn og individ for √• f√• til endringer her i verden. Jeg kan ikke gj√łre alt, men jeg kan heller ikke sitte og vente p√• at ¬ęsamfunnet¬Ľ gj√łr alt for meg. For √• snu litt p√• Armstrongs ber√łmte m√•nelandingsord, s√• tenker jeg at det √• l√łse jordas milj√łproblemer helt klart er ¬ęone giant leap for mankind¬Ľ, men det starter med “one small step¬Ľ fra hver av oss!

Dag 29: Uka som gikk

I dag er nest siste dag av cChallenge og prosjekt ¬ęMer b√¶rekraftige matvaner i familien¬Ľ. En skikkelig oppsummering av hele prosjektperioden kommer i morgen, men her f√łlger en liten oppsummering av uka som gikk.

I korte trekk:

1. Ukas √łkologiske vegetarmiddag ble gjennomf√łrt: Indisk wok med kokosmelk.

2. To-dagers kurs p√• hotell i Str√łmstad ble minimalt √łkologisk. Alternativet var √• leve p√• lettmelk og sukker‚Ķ Det var stort sett det tilbudet de hadde p√• hotellet, og det var vanskelig √• holde seg unna den bugnende buffeten og treretters middagen p√• kvelden, til fordel for disse to tingene. Ikke fullt s√• imponert over svenskene denne gang, alts√•.

3. Utdrikningslaget jeg var i p√• l√łrdag ble (bittelitt) √łkologisk, ettersom jeg tok med meg mine √łkologiske folk√∂l fra G√łteborgturen v√•r + en pose √łkologiske pean√łtter. Men ogs√• denne dagen var det andre u√łkologiske ting som fristet.

4. Fikk levert √łkologiske egg p√• d√łra. Levert fra et vennepar som bor i omr√•det og som har noen h√łner i hagen!

5. Fikk handlet min √łkologiske ukeshandel p√• Meny (men glemte de forbask‚Ķ flergangsposene jeg har kj√łpt s√• mange av!)

6. I g√•r kveld gjorde jeg klart denne ukas vegetar. I dag blir det nemlig vegetarlasagne. Bakte dessuten knekkebr√łd og lagde sjokokulene som jeg har skrevet om f√łr. Ganske forn√łyd med husmorgjerningen og med bruk av √łkologiske matvarer!

7. OG: (Det som kanskje gj√łr meg mest forn√łyd med uka som gikk) Vi har planlagt en storsl√•tt √łkologisk avslutning p√• prosjektet! Neste uke inviterer vi nemlig 17 stk til viltaften med innleid kokk hjemme hos oss. Dette har v√¶rt planlagt lenge, og viltkj√łttet (i ytterste grad √łkologisk!) er stort sett anskaffet av mannens jaktlag, MEN n√• blir temaet for hele kvelden √łkologisk og/ eller kortreist mat. Kokken har f√•tt beskjed om √• handle √łkologisk/ kortreist s√• godt det lar seg gj√łre til de tre rettene. Dessuten har jeg v√¶rt p√• vinmonopolet og sjekket at utvalget av b√•de bobler, hvitvin og r√łdvin er ganske stort, s√• vi f√•r ogs√• drikke som passer til maten OG er √łkologisk. Dette gleder vi oss veldig til, og tenker blir et fint punktum for prosjektet.

Dag 23: Håp og uvante smaker

Kort innp√• med oppskriften til ukas vegetar: Indisk wok med kokosmelk. Jeg plusset p√• litt √łsterssopp og en d√¶sj med curry paste ogs√•. Aldeles fortreffelig for min del, men litt varierende mottagelser ellers i familien. Tror noen m√• √łve seg litt mer p√• uvante smaker.

Ellers ser vi at vi stadig havner i samtale med fler og fler om √łkologisk mat, og oppdager oftere og oftere at folk er opptatt av temaet. Vi m√•tte le da en venn av oss postet et bilde av en potetgullpose fra Icas IHeavy black heartÔłŹEco og skrev: “Det er h√•p allikevel, Svenn (alts√• samboeren min), fant eco-pottis i nabolandet!” Han og familien hadde v√¶rt i Sverige og handlet, s√• frykten hans om at √łko = bare gr√łnt, ble heldigvis gjort til skamme.

Dag 21: Tilbake på rett spor 

I dag er siste dag i vinterferien og tredje uke av cChallenge n√¶rmer seg slutten. Denne uka har jeg erfart at n√•r dagene blir litt utenom det vanlige, p√• grunn av gj√łrem√•l, aktiviteter og ferie, blir de √łkologiske brillene ogs√• noe duggete og utydelige. √ėko-valgene har glimret litt med sitt frav√¶r, med andre ord. Jeg fikk for eksempel ikke handlet den vanlige ukeshandelen, og n√•r det bare blir ¬ęklatt-p√•-klatt n√łdhandling¬Ľ er det vanskelig √• ta gode, √łkologiske valg. Men jeg har f√•tt pusset √łko-glassene litt innimellom, alts√•, og vi gjennomf√łrte ukas vegetar med stil. Denne gang ble det hjemmelaget pizza med nydelig tomatsaus, spinat, portobellosopp og deilig salat ved siden av. Alt, bortsett fra osten (som var rester fra fryseren), var √łkologisk. Suksess! Oppskriften har jeg f√•tt fra en sambygding som ogs√• er opptatt av √łkologi. Jeg har etter hvert funnet ut at det er en del av oss her i Torsnes. Og da en ansatt i barnehagen til s√łnnen min sendte meg melding med en fiskegratengsoppskrift, og sa at denne skulle hun lage til barnehagebarna, med bare √łko-ingredienser, m√•tte jeg smile bredt. Hun har f√•tt med seg challengen min, og jeg synes det var veldig g√ły at hun tok seg bryet med √• sende den meldingen. Det inspirerer og viser at vi kan gi hverandre gode ideer.

Et par av vinterferiedagene brukte vi i G√łteborg p√• en liten mini-familieferie. Etter √• ha tilbragt en lang dag p√• Universum i selskap med dyr, fisker, astronauter, tekniske duppeditter, mammuter og jeg vet ikke hva, skulle tulla og jeg stikke innom en n√¶rbutikk for √• handle litt. I den lille sjappa tok vi p√• oss √łko-brillene begge to, bare for moro skyld. Jammen fant vi ikke b√•de den ene og den andre √łkologiske matvaren. P√• restaurant ble far og jeg anbefalt en √łkologisk r√łdvin. I kafeen p√• Universeum solgte de √łkologiske pannekaker. Og p√• vei hjem stoppet vi p√• et kj√łpesenter i Tanum med en stor Coop Extra-butikk der det bugnet av √łkologiske varer. Det fikk meg til √• tenke at svenskene nok er mye bedre p√• √łkologisk mat enn det vi nordmenn er. Er det mulig at det ikke alltid er typisk norsk √• v√¶re god!? Et vennepar av oss som bor i Sverige, han er norsk og hun svensk, sier at det er i Norge n√•, slik det var i Sverige for en 7-8 √•r siden. Denne svensk-norske familien bor i en liten by langs svenskekysten, som stort sett ligger i dvale om vinteren, men v√•r svenske venninne sier at hun lett kan handle √łkologisk opptil 90% av ukeshandelen i den lokale Konsum-butikken. Det f√•r meg til, nok en gang, √• fundere p√• dette med tilbud og ettersp√łrsel. Butikker m√• ta inn √łkologiske varer, og s√• m√• jeg velge √• kj√łpe disse varene n√•r jeg handler. Velger jeg √• gj√łre det, og i tillegg ettersp√łrre mer/ andre ting, s√• vil butikken kanskje kj√łpe inn, jeg f√•r mer √• velge mellom og s√• videre og s√• videre. For √• f√• til forandring her i verden, tror jeg det m√• v√¶re et fint samspill mellom individ og samfunn, mellom det lille og det store.

P√• bildet ser dere inn i ei tid der alt var √łkologisk, men ogs√• iskaldt! Det er nemlig fra istidsutstillingen p√• Universeum. Legg spesielt merke til de matchende teppene vi fikk l√•ne, for √• gli i ett med mammuter og sabeltann-tigre‚Ķ og fordi utstillingen var utend√łrs.

PS: Vi er tilbake p√• rett spor og klare for den siste uka av challengen. √ėkologisk ukehandel ble unnagjort p√• l√łrdag. Ukas st√łrste utfordring er nok at mor skal p√• arbeidsseminar i to dager p√• hotell‚Ķ

universeum kopi

Dag 15: Halvveis

To uker har g√•tt og vi er halvveis i √łko-utfordringen. Jeg merker at barna har f√•tt med seg litt av hvert, for p√• l√łrdagens handletur speidet tulla etter ¬ęmerket¬Ľ, alts√• Debios, s√• ofte hun kunne, mens lillebror jublet h√łyt da han s√• at b√•de eplejusen og gulosten p√• frokostbordet var ¬ękologiske¬Ľ. Det har ikke v√¶rt helt enkelt √• forklare for dem hva prosjektet g√•r ut p√•, for hvordan forklarer man √łkologiske matvalg til en 7- og 4-√•ring? Det vi har sagt er at √łkologisk mat er litt snillere mot naturen og litt bedre for kroppen v√•r.

Denne helga inviterte vi mor og svigers til l√łrdagsmiddag. Samboeren disket opp med skogsduebryst som vi hadde i fryseren, fra fjor√•rets jakttur. Sammen med selvplukket traktekantarell, √łkologiske gr√łnnsaker og √łko-r√łdvin, fikk vi nok en gang et nydelig full√łkologisk m√•ltid. At vi skal satse mer p√• viltkj√łtt og selvfisket fisk er noe mannen i huset er veldig enig i, fordi det betyr flere jaktturer og en ny fiskestang (visstnok helt n√łdvendig). Vi har til og med googlet oss opp p√• matsopper og er enige om √• bli flinkere til √• plukke b√•de sopp og b√¶r til h√łsten. Og n√•r vi er s√• heldige at vi bor landlig til, med havet rett i n√¶rheten, s√• skulle det kanskje bare mangle at vi ikke tar for oss av det naturen kan by p√•.

Ellers legger jeg ved et par bildebevis p√• at jeg har folk i mitt n√¶rmilj√ł som inspirerer meg (jf. fr√łsortimentet), og jeg tror jammen jeg er med p√• √• inspirere andre ogs√•! Begge deler er veldig g√ły.

stinemalin2

stinemalin1

Dag 12: Litt hjertesukk og litt glede

Da jeg tok ukeshandelen forrige uke var jeg innom fire ulike butikker for √• sondere √łko-terrenget. Forrige uke var d√©t ganske g√ły. Denne uka: Ikke s√• g√ły. Onsdag handlet jeg endel i √©n butikk, men fordi butikkene har s√• ulikt sortiment, skj√łnte jeg at jeg ble n√łdt til √• dra et annet sted dagen etter. I g√•r, etter en lang, litt slitsom arbeidsdag og mens jeg var sulten som fy, m√•tte jeg alts√• innom en¬†annen butikk i byen. Sult + meg er ikke lik bra. Jeg stresset inn p√• parkeringen, glemte handlenettene i bilen, endte opp med √• glemme det jeg skulle ha, tok med noe vi egentlig ikke trengte, OG det jeg trodde vi hadde hjemme viste det seg at vi ikke hadde allikevel. Poteter, for eksempel. Dermed blir jeg n√łdt til √• ta nok en handel, kanskje allerede i morgen.

Dette forteller meg med all tydelighet at tilbud og sortiment m√• p√• plass, hvis folk skal ¬ęgidde¬Ľ √• handle √łkologisk. Og det skjer ikke f√łr noen begynner √• handle og ettersp√łrre varer, selvsagt. Jeg tr√łster meg selv med d√©t, og har bestemt at neste gang m√• jeg sp√łrre de i butikken om de ikke kan se √• f√• inn litt av dette eller hint, for jeg har veldig lyst til √• handle alt p√• ETT sted! Jeg blir en trofast kunde i den butikken som kan gi meg alt jeg trenger av √łkologiske varer. Jeg lover.

Det var hjertesukket.

Gleden var √• oppdage at jeg har f√•tt en ny ¬ętwitter-venn¬Ľ, som ogs√• er deltaker i dette prosjektet, nemlig Kjersti G. Andersen. Hun hadde pr√łvd ut Sheperd‚Äôs Pie-oppskriften jeg la ut, og vi ble enige om at det som er bra med dette prosjektet er at vi kan inspirere hverandre p√• mange vis! Hvis du trenger noe godt til kaffen i helga, Kjersti (eller noen andre), s√• er disse sjokoladekulene E-N-O-R-M-T gode! ;).

Dag 10: Om rester og halvvegetarianere 

I dag er vi s√• heldige at mormor kommer hjem til oss og lager gr√łnnsakssuppe. Ukas familievegetar blir nemlig god, gammeldags (og √łkologisk) gr√łnnsakssuppe med hjemmebakte polarbr√łd. Kjenner jeg mormor rett, er det nok muligheter for ei pannekake eller to til dessert ogs√•. Dette blir familiens f√łrste vegetarmiddag denne uka, men faktisk min tredje‚Ķ Jeg ble nesten overrasket selv i morges da jeg tenkte over ukas middager s√• langt. Mandag hadde vi en skikkelig restemiddag. Jeg spiste vegetarlasagne, som jeg hadde i fryseren, mens mann og barn spiste litt ymse rester fra s√łndagsmiddagen, ispedd ei p√łlse eller to og litt makaroni. Restene av makaronien ble med til tirsdagens salat-matpakke. I g√•r var jeg og ungene alene til middag og vi lagde pasta med ¬ękj√łttboller¬Ľ. (Oppskrift fra veganmisjonen.no: http://www.veganmisjonen.com/2014/03/oppskrift-bnneboller-tomatsaus.html .) Resten av ¬ękj√łttbollene¬Ľ er med meg i dagens matpakke, og etterp√• blir det alts√• gr√łnnsakssuppe. Jeg har rett og slett v√¶rt vegetarianer en halv ukes tid, uten at jeg har tenkt over det. Men for meg, som er veldig glad i mat med farger, s√• er det ikke noe problem, snarere tvert imot!

En annen heldig ¬ębieffekt¬Ľ med dette prosjektet er at jeg blir stadig mer bevisst p√• √• bruke opp alle rester, og jeg har planlagt i enda st√łrre grad hva vi skal spise n√•r. Det gir faktisk en ganske tilfredsstillende f√łlelse √• klare √• bruke det man har. √ėkologisk mat er i stort sett dyrere enn konvensjonell mat, men det er nesten litt fint, fordi man blir mer bevisst. B√•de n√•r det gjelder √• bruke opp maten fordi man jo ikke √łnsker √• kaste penger ut av vinduet (eller rettere sagt i s√łpla), men ogs√• fordi det selvf√łlgelig er mest milj√łvennlig og, ikke minst, etisk sett viktig √• spise den maten man kj√łper.

Dag 7: En spennende uke

Det er s√łndag kveld og den f√łrste uka av cChallenge er over. Det har v√¶rt en spennende uke, s√¶rlig fordi jeg ser at jeg allerede har blitt en mye mer bevisst matvareforbruker. Fra √• ha kanskje 20% √łkologiske varer i kj√łleskapet, er vi nok oppe i n√¶rmere 60-70% n√•. Det som ikke er √łkologisk, er enten varer vi hadde fra f√łr prosjektet startet, eller varer der jeg ikke har f√•tt tak i en √łkologisk variant (selv om det kanskje hadde v√¶rt mulig i en eller annen butikk). Dessuten er det flere familiemedlemmer som har noen favoritter de ikke klarer √• gi slipp p√• (enn√•).

I helgen har vi voksne levd sv√¶rt godt p√• blant annet √łkologisk svinekj√łtt og √łkologisk r√łdvin. Mannens √łlboks var gr√łnn, dog ikke av det √łkologiske slaget, da dette ikke falt helt i smak. P√•san fikk √łko-godis, og det var et nostalgisk √łyeblikk for mor da vi poppet √łko-popkorn i kjele. Selvf√łlgelig klarte vi ikke √• unng√• fristelsen det er √• gl√łtte litt p√• lokket underveis…

Det har ogs√• v√¶rt interessant √• f√• reaksjoner fra de rundt oss. De fleste heier eller blir nysgjerrige p√• √łkomat selv, men et av sp√łrsm√•lene som har dukket opp har ogs√• v√¶rt: “Hvorforvelge √łkologisk? Det er jo b√•de dyrere og vanskeligere √• f√• tak i, og utgj√łr det egentlig s√• stor forskjell?” Slike sp√łrsm√•l liker jeg, b√•de fordi jeg tenker at det er viktig med kritisk tenkning, men ogs√• fordi jeg har merket at jeg faktisk manglet flere h√•ndfaste argumenter utover slike som at ¬ęjeg tror det er bra for milj√łet¬Ľ, eller at “folk jeg stoler p√• sier at det er lurt” eller “det er fordi jeg har lest om det”. En del av tiden denne uka har derfor g√•tt med p√• √• lese meg opp p√• emnet. Jeg er i tillegg s√• heldig stilt at flere i min omgangskrets, p√• jobb og privat, har mye mer enn min gjennomsnittskunnskap om emnet, slik at de har kunnet fylle p√• med gode argumenter.¬†Jeg har til og med skummet meg gjennom innledningen til “Mattilsynets Veileder A“, og jeg synes at id√©bakgrunnen og m√•lsetningene er gode argument i seg selv. Eller hva?


2.1 Idébakgrunn
√ėkologisk landbruk bygger p√• et helhetssyn som omfatter de √łkologiske, √łkonomiske og sosiale sidene ved landbruksproduksjonen, b√•de i lokalt og globalt perspektiv. I det √łkologiske landbruket betraktes naturen som en helhet. Mennesket har et moralsk ansvar for √• drive landbruket slik at kulturlandskapet utgj√łr en positiv del av naturen.

2.2 Målsetning
Viktige m√•lsetninger for √łkologisk landbruk er √•:

  • produsere matvarer med h√ły kvalitet, i tilstrekkelige mengder og rettferdig fordelt.
  • ¬Éforvalte naturressursene slik at skadelige virkninger p√• milj√łet unng√•s, og dermed sikre jordens fruktbarhet p√• lang sikt.
  • ¬Ésikre genetisk mangfold og artsrikdom.
  • ¬Éskape et milj√ł som tilgodeser husdyrenes naturlige atferd og behov.
  • sikre mest mulig resirkulering av n√¶ringsstoffer.
  • underst√łtte god kontakt mellom landbruket og samfunnet ellers.
  • arbeide for at √łkologisk landbruk skal gi grunnlag for en trygg √łkonomi for ut√łverne.

¬†Hvis flere f√łler seg sultne p√• informasjon kan f.eks. Debio ¬†eller Oikos v√¶re gode startsider.

Dag 5: Ut på tur!

P√• tur til Oslo for √• g√• p√• kurs f√łrst og se Hamlet etterp√•! Jammen er det mulig √• velge √łkologisk p√• Narvesen ogs√•. Og jammen havnet vi tilfeldigvis p√• en sv√¶rt s√• √łkologisk indisk restaurant. Nanbr√łd smurt med R√łrossm√łr, til og med. Veldig (!) god mat. Nam!

F√łles som om jeg har f√•tt p√• meg √łko- brillene de siste dagene, og synes det er artig √• oppdage alt som finnes der ute.

image1 kopi

image2 kopi

Dag 4: Vesla, Påsan, far og mor!

Torsdag ble denne ukas vegetarmiddag servert! I tillegg til √• leve p√• √łko-mat, har jeg jo ogs√• et m√•l om minst √©n kj√łttfri familiemiddag i uka. Vegetardagen er nok det min kj√¶re er mest skeptisk til i dette prosjektet, b√•de fordi han er veldig glad i kj√łtt, men ogs√• fordi han er redd for ikke √• bli mett nok. Og med s√•pass fysisk tunge arbeidsdager som han ofte har, kan jeg forst√• akkurat d√©t.¬†

For at dette skulle bli en suksess m√•tte jeg derfor tenke litt taktisk. Litt god, gammeldags kvinnelist, rett og slett. Dessuten √łnsket jeg noe som ogs√• barna kunne oppleve som godt og mettende. Etter √• ha googlet litt rundt, fant jeg denne vegetariske Sheperd’s Pie- oppskriften.¬†“Paien” har litt for enhver smak: Gode gr√łnnsaker i bunnen og potetmos p√• toppen. I tillegg gratinerte jeg den med vanlig gulost. Prikken over i-en, som ga en aldeles nydelig smak, var de selvplukkede traktekantarellene mannen hadde plukket p√• jakttur i h√łst.¬†

Dommen ble som f√łlger:
– Mor i huset: Namnamnamnamnam! Veldig godt. Kjempemett.
– Far i huset: Forsynte seg opptil flere ganger! God og mett. God smak (“Ja, dette var jo bra, det.”).
– Vesla: Topp-lagene var veldig gode! Utfordret seg selv, og overrasket resten av familien, med √• smake p√• opptil flere kidneyb√łnner! – – Plusset dessuten p√• et rundtstykke med sm√łr og erter
– P√•san: Ganske s√• namnam. Toppen var nok best, men en del av gr√łnnsaksfyllet forsvant ogs√•. (“Men ikke de brune der, da, mamma!”)

Alt i alt: En oppskrift vi kommer til å bruke flere ganger! 

Mission accomplished.

image1 kopiimage2 kopi

Dag 3: Ukehandelen er gjort!

Etter √• ha v√¶rt innom √©n √łkologisk spesialisthandel, √©n helsekostbutikk og to dagligvarebutikker (de fleste i gangavstand til hverandre), har jeg skj√łnt at man f√•r tak i MANGE √łkologiske varer i Fredrikstad. Ulempen er at de ulike butikkene har ulike vareslag, eller er utsolgte, slik at man ikke f√•r alt p√• ett sted. M√•tte f.eks kj√łre til Meny p√• veien hjem for √• f√• tak i √łkomelk. Likevel: Spesielt forn√łyd med √łkologisk svinekj√łtt, √łl og tytteb√¶rsyltet√ły. Det gj√łr mannen i huset enda mer vennlig innstilt til prosjektet! P√• bildene under kan du se de¬†√łkologiske vs. ikke-√łkologiske varer fra ukeshandelen.
 

Stinestine2 kopi

Dag 0: Vi tar tak i matvanene våre!

Innarbeide mer b√¶rekraftige matvaner i v√•r familie! Vi er en familie p√• to voksne og to barn, som bor i Fredrikstad. Vi skal leve p√• √łkologisk mat, s√• langt som mulig, og ha en vegetarmiddag i uken. Hvor lett/ vanskelig blir dette √• gjennomf√łre?