Dag 13: Kompostering av matavfall
Vi flyttet for ikke så lenge fra Oslo, hvor vi bodde i borettslagsleilighet, til Nittedal hvor vi har kjøpt et hus som definitivt faller innenfor oppussingsobjektkategorien. Når vi bodde i Oslo var vi veldig opptatt av kildesortering av avfall, da vi for det første mener det er et minimum som bør kreves av oss som forbrukere, men også fordi Eli jobbet med nettopp kildesortering av avfall i Renovasjonsetaten.
Når vi nå har flyttet til Nittedal er vi veldig fornøyd med at de har en tilsvarende ordning her, men også med et tilbud om å få redusert avfallskostnaden ved hjemmekompostering av matavfall. I Oslo var det en bedre nytte av matavfallet vårt å sende til det en sentral gjenvinningstasjon enn å bruke det selv da arealet vi hadde for bruk av kompost var relativt begrenset. Nå som vi har fått oss hage og hus er det dermed blitt aktuelt med kompostering for å få god jord til dyrking av grønnsaker og frukt hjemme.
I Nittedal kommune betaler man per liter av avfall, med en kost som faktisk er vesentlig høyere hvis man har bruk for en større avfallsdunk. Dette er i mine øyner den absolutt beste måten å insentivere mindre avfallsproduksjon hos innbyggerne i en kommune. Vi har valgt den minste dunken og har så langt ikke noe problem med dette. Når vi går over til å kompostere matavfall så bruker vi enda mindre av plassen vi har betalt for og får dette dermed tilbake i form av en hjemmekomposteringsreduksjon av den årlige avgiften til kommunen.
Så! Over til kompostering igjen. Her hadde vi virkelig ikke peiling på hva vi skal skaffe oss, men vi hadde egentlig kun et kriterie og det var at produktet skulle være svanemerket. Kvalitet var selvfølgelig også et kriterie, men det er såpass få tester å lese på nett at der måtte vi bare stole på at produktet var bra. Vi endte opp med å bestille en helårs hjemmekomposteringsløsning fra Tremek (www.tremek.no) som i tillegg til å ha Svanemerkede produkter også er en Vekst-bedrift.
Kompostbingen vi valgte kan du se her: http://tremek.no/produkter/hus_hage_1/kompostbinge_myra_/
Blir spennende å sette igang med dette!
Oppsummert er formålet å redusere avfallsmengden vår og kutte forbruket, og en kompostløsning gjør at vi slipper å kjøpe matjord til det vi skal plante samt at ROAF reduserer mengden avfall de må hente fra oss, win/win!
Dag 8: Avfallsreduksjon
Nå tar det jo litt tid før vi har en overflod av mat i hagen, så i mellomtiden ser vi på vårt andre mål – avfallsreduksjon. I helgen som var fikk vi gjort litt av hvert som i våre øyne ga en enkel og synlig avfallsreduksjon:
– Vi kjøpte brukte møbler til det nye huset vårt
– Vi ga bort brukt barneutstyr til venner
– Vi lagde middag med varer hvor holdbarhetsdatoen nærmet seg for å
forhindre kasting av mat
– Vi la ut ting vi ikke lenger trengte på finn.no, samt at en snøfreser som stod igjen etter forrige eier fikk en ny eier etter at vi la den ut på “gis bort”. Det tok 7 minutter før noen ringte og hentet den, så ikke tvil om at det er mange som kan gi en sliten snøfreser et nytt liv, i stedet for alternativet som var å kaste den.
Helgens mål om reduksjon i avfall anses som oppnådd!
Dag 3: Vi har da startet!
Deler av motivasjonen med å flytte ut fra borettslagsleilighet i Oslo til hus med hage i Nittedal var nettopp det at man får en hage. Samboeren min og jeg har alltid hatt lyst til å plante egen mat, og selv om ideen med å være selvforsynt fra en hage fortsatt er rimelig usannsynlig så ønsker vi ihvertfall å kunne hente litt mat fra egen hage. Dette i kombinasjon med at vi gjerne vil vise våre to døtre (og lære oss selv underveis) hvordan man kan få mat i egen hage. Kombinert med dette så ser vi veldig fort insentivet for å redusere avfallet vårt da vi for første gang må betale basert på volum, noe som vi slapp unna i Oslo. Så målet er derfor å gjøre research for å kunne redusere avfallet som vi produserer hjemme.
Første dag ble brukt til å kjøpe inn økologisk såjord og plantefrø da vi for en gangs skyld hadde bil. Vi venner oss fortsatt til å ikke ha
kollektivnettet i Oslo rett utenfor døren, men fikk til slutt handlet inn! Vi har kjøpt en rekke ulike frø og skal forsøke oss frem, men tanken er at det skal være spiselig.
På bildet kan du se Eli, Ada og Nova forberede de første melkekartongene med jord og frø. Nå er det bare å vente….