Go to Top

cCHANGE Challenge: Grete Hovelsrud

Grete_Hovelsrud

Grete Hovelsrud

Min cChallenge: Handle kun kortreist mat – helst kun nord-norsk men iallefall kortreist i Norge.

Jeg heter Grete Hovelsrud og har base i BodÞ hvor jeg jobber som forskningsleder ved Nordlandsforskning og professor ved Universitetet i Nordland. Jeg er sosialantrolpolog og har jobbet i arktiske strÞk i over 30 Är med blant annet miljÞ- og klimaspÞrsmÄl. 

Del dette

facebook_icontwitter_iconlinkedin_icon

Dag 15: Ok Listhaug, hvorfor ikke mer lokalprodusert i butikk?

Ja nĂ„ gĂ„r det mot dager hvor ingen Ăžnsker Ă„ tenke pĂ„ hverken jobb eller utfordringer â˜ș. Vi er pĂ„ hytta i Nord-TrĂžndelag og vi har mulighet til Ă„ spise my kortreist mat her pĂ„ bygda. Vi har pakket med oss elgkjĂžtt og boknafisk som et utgangspunkt – og finner masse rotgrĂžnnsaker i butikken. Det vi ikke finner i butikken pÄ bygda derimot er all den spennende maten som produseres pĂ„ de smĂ„ ysteriene og gĂ„rdene her i Namdalen. PĂ„ Sanitetskvinnenes basar – en Ă„rlig palmelĂžrdag happening – sĂ„ ble det loddet ut en kurv full av oster og rĂžkt kjĂžtt og fisk som var produsert her i omrĂ„det kun av lokale rĂ„varer. Jeg vant selvsagt ikke denne kurven men en som full av frukt fra andre verdensdeler – sĂ„ i stedet gikk jeg pĂ„ butikken for Ă„ se om det var mulig Ă„ kjĂžpe lokalproduserte varer. Men det fantes ikke ett eneste lokalprodusert produkt pĂ„ Coop-en, hyllemeter pĂ„ hyllemeter fra kun de store produsentene. Det lages ikke plass for smĂ„produsentene – fra kreative folk – fra lokale ildsjeler som har tro pĂ„ kvalitet og kortreist mat. Hva tenker du om det Sylvi Listhaug?

Dag 9: Omstillingen til kortreist mat

Det er nesten umulig bare Ă„ kjĂžpe kortreist mat – i alle fall hvis en Ăžnsker seg mer enn bare fisk og poteter – eller egg, ost og melk. PĂ„ mange mĂ„ter er jo det ganske stor luksus – egg, melk, ost, fersk fisk, egenskutt elg, rotgrĂžnnsaker og ulike bĂŠr fra i fjor som nĂ„ ligger og frister i fryseren. Den sĂžte paprikaen jeg hadde lyst pĂ„ i dag kom fra Spania og brokkolien likesĂ„. Det er fryktelig vanskelig Ă„ stĂ„ imot fordi vi er sĂ„ vant med Ă„ ha et relativt godt utvalg av alle mulige varer – selv her i nord hvor det ikke er mulig Ă„ produsere fancy grĂžnnsaker uten drivhus. Det er jo selvsagt vanskelig uansett Ă„ ha et bredt spekter med mat sĂ„ langt nord og pĂ„ vinterstid. Jeg opplever hvor utrolig viktig de ulike matvarene er for at vi i heimen skal ha et godt, nĂŠringsrikt og velsmakende mĂ„ltid etter en lang dag pĂ„ jobb med pĂ„fĂžlgende treningsĂžkt. Det er rett og slett ikke noe sĂŠrlig festlig Ă„ ikke kunne kose seg med god og fristende mat. Omstilling til kortreist mat betyr dermed at jeg mĂ„ hente mye kreativitet for Ă„ gjĂžre kĂ„lrabien eller kĂ„lroten fra i fjor hĂžst fristende. Og det er faktisk mulig. Chutney av tyttebĂŠrene – og her jukser jeg naturligvis med importert krydder (ikke det verste CO2 fotavtrykket fra transport av tĂžrt krydder), blandet med norsk lĂžk (tror den var norsk) og mye annet godt. Det er en Ăžrliten omstilling som kan vĂŠre stĂžrre til neste Ă„r, for da kan jeg vĂŠre bedre forberedt og plukke mer bĂŠr og urter til vinterforrĂ„d. I tillegg kan jeg lĂŠre meg hvordan jeg kan tilberede andre norsk grĂžnnsaker for vinteren. Kan paprika fryses eller bĂžr den syltes?

Dag 5: Ut pÄ tur, bort fra rutiner

Jeg startet dette eksprimentet med en reise  og da har dermed vĂŠrt vanskelig Ă„ fĂ„ til det mĂ„let jeg har satt meg om Ă„ kun bruke kortreist mat. Og det er jo nettopp det som er problemet med mange sĂ„nne endringer – at nĂ„r vi kommer ut av rutinene og er andre steder sĂ„ blir vi pĂ„ en mĂ„te prisgitt hva vi kan fĂ„ til der vi er. Tipper at krepsehalene pĂ„ salaten pĂ„ SAS flyet til Paris var norske, men jeg spiste det jo under reise. Egentlig burde jeg jo ta med matpakke pĂ„ reiser nĂ„.

Hjemme har vi spist opp de importerte ferskvarene (nei jeg hamstret ikke pĂ„ forhĂ„nd â˜ș) men selvsagt ikke alt krydderet og andre rare eksotiske ting jeg har i skapet. Det er vel det aller vanskeligste tipper jeg sĂ„ langt Ă„ skulle klare seg uten importert krydder sĂŠrlig om vinteren nĂ„r det ikke er noe Ă„ hente i hagen eller i skogen.